top of page
cf121021_1061.jpg

Ulrika Larsen

dansare, koreograf, producent, pedagog

           

 

Om mig

Jag är dansare och koreograf med indisk klassisk dans, främst den östindiska dansformen odissi, som min bas. Min indiska dansutbildning har jag fått under drygt 6 år, delvis som ICCR (Indian Council for Cultural Relations) stipendiat, i Chennai, Delhi, Bangalore och Bhubaneswar. Utöver min indiska dansbakgrund har jag även en hel del samtida västerländsk dansträning och butoträning i bagaget och står på så sätt med ena foten i den västerländska scenkonstvärlden och den andra fast förankrad i det indiska tekniken och uttrycket. Sedan 2000 har jag turnerat och gett föreställningar med indisk klassisk dans i hela Sverige, Indien och Ukraina.

Jag lägger stor vikt vid att utveckla mitt eget dansspråk och arbetar med olika samtida scenkonstuttryck i organisation och plattform Odissi Dansproduktion. Jag är särskilt intresserad av hur jag kan förhålla mig till med min indiska klassiska dans i en samtida västerländsk kontext och vad som sker med dansen när den utvecklas och fortlever här i Sverige. 

 

År 2004/2005 gick jag kursen Många Kulturers Dans på Dans och cirkushögskolan vilket gav mig mycket mer kunskap och inspiration till att arbeta vidare i olika samarbeten i föreställningar, workshopar och festivaler. Jag har sedan 2007 arrangerat en festival med namnet Movement in exile, www.movementinexile.com för att belysa samtida dans med ursprung i traditioner som normalt inte räknas till den västerländska dansen. 

 

Mellan 2011-2014 hade jag ett konstnärligt residens på SITE Stockholm. 2016 gick jag ut Masterprogrammet i Regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst på Stockholms Dramatiska Högskola och redovisade mitt examensprojekt, det interaktiva scenkonstexperimentet LOOP- revisiting a memory, Jag skrev även min Masteruppsats HYBRID MUDRA. 

Sedan 2002 har jag skapat en mängd dansproduktioner för både barn och vuxna och ett flertal platsspecifika verk (site specifics). Jag har även skapat koreografier både i klassisk indisk odissi och i mer samtida form för många olika sammanhang och platser. Jag har sedan många år tillbaka arbetat med barn och unga med indisk dans i förskolor, låg/mellanstadiet samt högstadiet genom bland annat Skapande skola och Amatörer möter proffs.

bottom of page